Vi ser for oss bygging av en enebolig, der virksomheten er ansvarlig søker, prosjekterende og utførende. Man har rollen som hovedentreprenør og hovedbedrift, og skal tilknytte seg underleverandører og underentreprenører, både på egen ansvarsrett og under virksomhetens ansvarsrett.
Krav knyttet til internkontroll;
Som hovedbedrift har man ansvar for samordning av HMS på byggeplassen i tillegg til å ha HMS ansvar for egne ansatte. Dette innebærer for eksempel å ha en overordnet HMS plan for prosjektet hvor man samordner virksomhetenes internkontroll, definerer de risikoer og tiltak som er aktuelle i prosjektet, går felles vernerunder, samordner avviksregistrering, kontrollerer relevante kursbevis, stikkprøvekontroll av HMS kort etc. Man bør samle inn HMS dokumentasjon fra de involverte virksomhetene, og se til at alle etterlever prosjektets retningslinjer for HMS.
Det vil si at man bør kunne dokumentere:
- HMS plan inkl. beredskapsplan, varslingsplan etc.
- Risikovurdering
- Oversikt over prosjektets avvik
- Se til at det finnes riggplan der førstehjelpsutstyr, brannslukningsutstyr etc. er merket ut
- Vernerundereferater der alle fagområder er inkludert
- Stoffkartotek
- Innregistrering på byggeplass (dersom man har innføring i prosjektets HMS)
- kursbevis/kompetanse innenfor de fagfelt man utfører oppgaver (f.eks. liftkurs, varme arbeider kurs, anhukerkurs, kurs for arbeid i høyden etc.)
Som hovedleverandør (der kunde er næringsvirksomhet) er det krav til å følge opp påseplikt, som vil si at man skal påse at lønns- og arbeidsvilkår hos virksomhetens underleverandører er i overensstemmelse med gjeldende allmenngjøringsforskrifter og har rutiner for hvordan dette ivaretas.
Krav knyttet til Plan- og bygningsloven:
Her hvor man påtar seg ansvarsrett for rollen som ansvarlig søker, prosjekterende og utførende så må man ha rutiner som forteller hvordan man skal ivareta de kravene som knyttes opp mot hver av disse funksjonene. Det å jobbe på søknadspliktige prosjekter utløser krav til ivaretakelse av blant annet kvalitetssikring, dokumenthåndtering, organisering, oppdatering av kunnskap, avviksbehandling med mer. Det er svært viktig at disse rutinene er tilpasset din bedrift og hvordan dere oppfyller kravet.
Vi skal ikke konkret definere alle kravene knyttet til Plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter her, det vil bli en omfattende liste. Men en god start finner man i kapittel 10 i byggesaksforskriften som utdyper krav til kvalitetssikring og kapittel 12 i samme forskrift som spesifiserer kravene knyttet til hver enkelt funksjon (søker, prosjekterende, utførende, uavhengig kontroll). Her ser vi at det er utfordringer for mange i hverdagen. Det er viktig å ha et klart bilde av hva dette innebærer.
Typisk kan det være rutiner som forteller:
- hvordan man identifiserer, ivaretar og dokumenterer kravene knyttet til søkerfunksjonen (SAK10 §12-2), prosjektering (SAK10 §12-3), utførelse (SAK10 §12-4) og uavhengig kontroll (SAK10 § 12-5).
- hvordan man ivaretar kravet til kvalitetssikring av eget arbeid (spesielt prosjektering, utførelse). For prosjekterende bør det beskrives hvordan man sikrer at tekniske krav til byggverk/krav i planbestemmelser/vilkår gitt i tillatelser/eventuelle særskilte krav er oppfylt. For utførelse går det i stor grad på at produksjonsunderlaget følges.
- hva man har kompetanse til å gjøre selv, og hvordan du kvalitetssikrer og styrer andre virksomheter du har knyttet til deg (f.eks. underleverandører), som inkluderer oppfølging i prosjektperioden. Den som har signert ansvarsretten er ansvarlig for at pålagt dokumentasjon utarbeides uavhengig om oppgaven er utført av innleid foretak, derfor er det viktig å påse at slik dokumentasjon blir levert inn ved innleie.
- hvordan dokumenthåndtering gjennomføres, og versjonshåndtering og videreformidling sikres
- hvordan avviksprosessen (innmelding, behandling , forebyggging og lukking) gjennomføres i praksis
- hvordan organisering/organisasjonsplan er gjennomført
- hvordan man holder seg oppdatert på de krav som knytttes til de oppgaver som utføres og de godkjenningsområder man arbeider inn under
Med flere.
Vi må også kunne dokumentere at disse rutinene følges i praksis, dokumentasjon er typisk:
- avviksrapporter
- sjekklister knyttet til prosjektering/utførelse/uavhengig kontroll. Det er viktig at sjekklister er identifiserbare med type tiltak, kommunenavn og gnr/bnr, samt har sporbarhet til forutsetninger og krav (det vil si for prosjekterende må de si noe om hvilke tekniske krav som er ivaretatt, for utførelse vil det si henvisninger til produksjonsunderlaget, f.eks. tegningsnummer og revisjonsnummer tilhørende produksjonsunderlaget). Sjekklister må gjerne inneholde bilder.